Божићни празници у Корушкој

Божићни празници у Корушкој

IMG_2053Велика радост била је у Бадњој ноћи међу православнима у маленим Равнама на Корошкој. Окупило се око 250 Срба, од којих је било око 50 малишана. Вечерње богослужење, са освећењем бадњака, служио је о. Милан Јовановић из Марибора, који од новембра брине за православне у овим крајевима. Са нама је те ноћи био и локални жупник, г- дин Славко Бек.
Након вечерњег богослужења о. Милан је народ поучио о символици Божићних обичаја, а затим је у храм унет окићени бадњак, који је потом освећен. После тога су наши најмлађи прочитали молитву Господњу, а затим и отпевали песму Божић, Божић благи дан! Посебна радост је настала када се након тога „пијукало“. Најмлађима је то било нешто ново, а одрасли су се тада са сетом сетили давних времена. По старом обичају подељени су освећени бадњачићи, а потом се испред храма наложио и бадњак.
Следећег дана о. Милан је служио св. Литургију, којој је присуствовало 30-ак верника. Неколико верника је приступило и св. тајни Причешћа.
Захваљујући вредним људима овог краја организовано је и послужење за све присутне.
Организован црквени живот у Корошкој постоји више од 3 године, захваљујући бризи о. Милана Дудуковића из Цеља. Служи се у римокатоличком храму, који је посвећен св. Антонију Великом. Заједница обухвата вернике из сл. општина: Словењ Градец, Равне на Корошкој ( где је и већина верника), Преваље и Дравоград. Укупно у овим областима има до 200 породица. Одлуком Његовог Високопреосвештенства Господина Јована, од новембра 2012. године, ова област је под духовним старањем ЦО Марибор. Тренутно је за њу задужен о. Милан Јовановић, други парох у Марибору. Служи се сваке недеље, на Задужнице и велике празнике. Веронаука за најмлађе се одржава 2 пута на месец, а од фебруара почиње и за старије. Треба истаћи велику бригу овдашњих неимара, који са својим свештеником непрестано бдију над овом парохијом.