Саво Косојевић

ЈЕРЕЈ САВО КОСОЈЕВИЋ
(свештеник, секретар, благајник)

Господин Јован је (07. Септембра 2008) из Љубљане  допутовао у Марибор, где је разгледао радове на уређењу богомоље и том приликом одликовао јереја Саву Косојевића, пароха мариборског правом ношења црвеног појаса. Најближи сарадници оца Саве из црквеног одбора у Марибору изразили су своје срдачне честитке на овом одликовању свога пароха.

otac savoСвештеник Саво Косојевић рођен је 10. августа 1978. године на дан Светих апостола и ђакона Прохора, Никанора, Тимона и Пармена, у Петровом Селу, Општина Градишка, од својих родитеља Недељка Косојевић и Наде Косојевић рођ. Радивојац.
Основну школу похађа у Љубљани а 7 и 8 разред завршава у Новој Тополи, Градишка. 1993. год. уписује Богословију Света Три Јерерха у Манастир Крки, Кистање, Книн. Због ратних околности 1995. год. Богословија се сели на Дивчибаре код Ваљева и 1996. год. у Србиње – Фоча гдје и остаје са својим даљним радом , гдје свештеник и завршава своје Богословско образовање 1998. године.
Ожењен је са госпођом Марином Косојевић рођ Тркуља из Кукуља код Србца. јереј Саво и госпођа Марина имају двоје дјеце: сина Марка и кћер Милицу.
На дан Свте Педесетнице, 23./10. јуна 2002. год. Митрополит загребачко-љубљански и целе Италије рукоположе га у чин чтеца, ипођакона и ђакона, а у чин презвитера други дан Духова, 24./11. јуна 2002. године у саборном храму Светог Преображења Господњег у Загребу.
Актом Митрополита Јована М.Бр.235/02. 25. јуна 2002. год. постављен је за капелана при Загребачкој парохији како би се што боље оспособио за свештеничку и парохијску службу. У Загребачкој парохији предаје веронауку за дјецу, води канцеларијске послове и повремене замене на парохијским пословима.
Актом Митрополита Јована М.Бр.384/02. 02. септембра 2002. год. постављен је за пароха у Војаковцима, Побрђанима и Војаковачком Осијеку уз надзор протонамесника Миленка Поповића из Загреба. На овој парохији јереј  Саво почиње свој пастирски рад. Поред пастирског рада почиње са обновом цркве у Војаковцима, гдје су обновљени и санирани темељи и северни део фасаде.
10. маја 2005. год. Митрополит га поставља својим актом М.Бр. 165/05.  за пароха Мариборског, гдје се разрешава дужности у Загребу и Војаковачкој парохији. Учествује у куповини великог Православног Духовног центра у Марибору и има задатак да га обнови како у грађевинском смислу тако исто и у духовном.