Божић у Мурској Соботи

Божић у Мурској Соботи

bozic1Мурска Собота, градић од око 12. 000 становника, највеће је место у Прекомурју. Ова област је уједно и етнички најчистији део Словеније, јер је удео несловенаца најмањи, пошто није било великих индустријских постројења. У погледу верског изјашњавања, поред Римокатолика веома су бројни и Евангелисти, чији је ово главни центар у Словенији. Број православних Срба, по попису из 2002, је око 100 душа.
Сходно томе желимо тамо развити активнији верски живот. Још крајем 2012. године упутили смо званични допис собошком шкофу г- дину Петеру Штумпфу, са жељом да нам уступи адекватан богослужбени простор у којем би се збирали неколико пута на месец. Г- дин шкоф је изразио жељу да нам помогне и у том циљу нам је дозволио да у собошкој Столници одржимо Божићно богослужење, којем је и сам присуствовао. Сабрали смо се на сам дан Божића у 16 часова. Иако нисмо имали великог контакта са тамошњим православцима, путем писама, личних контаката, као и свештеника собошке шкофије ( обавештавали православне преко својих верника), ипак смо се успели сабрати у лепом броју. Тога дана сабрало се око 150 душа ( од тог броја велики број католика) у прелепој катедрали св. Николаја. Наши свештеници о. Саво Косојевић и о. Милан Јовановић ( задужен за ову област) одслужили су Божићно вечерње, а потом прочитали посланицу Његовог Високопреосвештенства Г- дина Јована. После тога су окупљеним верницима пожелели срећан празник и упутили им пастирске поуке, а на крају поделили освећене Бадњаке.
Наш домаћин, столни жупник Горан Кухар, припремио је послужење у жупнијским просторима. Ту смо се сабрали са делом наших верника и поделили Божићну радост. Констатовали смо да је ово историјски дан за тамошњи православни живаљ, и изразили наду да ћемо се убудуће збирати бар два пута месечно. Господин Штумпф нас је још једном уверио да ће нам ускоро пронаћи адекватан простор. Са том надом смо и закључили ово наше Божићно сабрање!