Веронаука за одрасле у Корушкој

Веронаука за одрасле у Корушкој

У раном периоду наше Цркве верска настава за одрасле била је обавезна за свакога ко јој је приступао. Боље речено, нико се није могао крстити, а да притом није имао тзв. катихуменску наставу. Тек када би човек знао основе вере, када би исповедио исту, тада би постајао пуноправни члан заједнице. Ова пракса се темељила на Христовим речима: “ Идите, дакле, и НАУЧИТЕ све народе крстећи их у име Оца и Сина и св. Духа“ ( Мт 28, 19).
Данашњи хришћанин, лишен те едукације, често је само фолклорни верник, без основних знања о њој. Следујући свом незнању често лута у тражењу истинске манифестације вере. Стога се у једном делу наших парохија приступа посткатихуменској настави, тј. едукацији већ крштених чланова.
Следујући овом примеру и у Равнама на Корошкој започели смо веронауку за одрасле. Промисао Божија је хтела да се прво предавање одржи у недељу 3. фебруара, након св. Литургије, а на дан великог Оца и борца за чистоту вере православне, преподобног Максима Исповедника. Наставу ће сваке прве недеље у месецу одржавати овдашњи парох о. Милан Јовановић. Прва тема је била – Крштење, почетак нашега спасења! Та тема се сама наметнула, јер евидентно је да веики број људи одлаже своје крштење или крштење своје деце, оправдавајући се тиме да нису у материјалној могућности или често и не марећи за њега. Управо смисао овога предавања је и био да се верницима дочара неопходност истога за спасење човека. Следеће окупљање је заказано за прву недељу у месецу марту, која претходи Задушницама.Сходно томе и тема ће бити о поштовању уснулих у православној Цркви.