Светосавска прослава

СВЕТОСАВСКА ПРОСЛАВА И АКАДЕМИЈА У ЦРКВЕНОЈ ОПШТИНИ МАРИБОР

У недељу  29. јануара 2017. верници Црквене општине Марибор прославили су празник св. Саве. Свету Литургију у Марибору служио је о. Милан Јовановић, а у Равнама о. Саво Косојевић. Велики број малишана најпре је приступио св. чаши, затим са кумовима славе      ( породица Калезић у Марибору и породица Лакић у Равнама)преломио славски колач, а потом са свештеницима и присутним верницима отпојао химну св. Сави. На крају су наши малишани говорили песмице у част св. Саве, за шта су награђени прикладним поклонима, које су припремили овогодишњи кумови.
Светосавско славље је настављено,  у поподневним сатима, Светосавском академијом у Унионској дворани у Марибору. Академију су организовали Црквена општина Марибор, СКД Марибор и Пкуд св. Никола из Маробора, уз помоћ општине Марибор. Поред великог броја верника, овом догађају су присуствовали : мариборски Надбискуп и Митрополит монсињор Алојз Цвикл, конзул Републике Србије у Словенији госпођа Стана Кончаревић, оци Радован Димитрић из Копривнице и Горан Шљивић из Цеља, представници Националног савета Срба у Словенији господа Рајић и Тодоровић, госпођа Владимира Месарич Јазбиншек из Евангелистичке цркве, представници Каритаса и Црвеног крста и многи други.  Акадамију су, по идеји госпође Наташе Укај и о. Милана Јовановића, извели чланови певачких група оба мариборска друштва, као и чланови драмске и литералне секцијеСКД Марибор. При извођењу химне св. Сави, учесницима су се придружили и најмлађи чланови фолклорних група оба друштва, као и неколицина старијих чланова. У извођењу музичког дела програма учествовали су господин Саша Јовичић на хармоници и проф. Горан Ђурић на гитари.
На самом почетку програма, поздравне говоре су упутили госпођа конзул и мариборски надбискуп, а затим је свечани говор одржао о. Радован Димитрић.
По завршетку  Академије присутни су наставили дружење у аули Унионске дворане.