Прослава Светог Саве

ПРОСЛАВА СВ. САВЕ У МАРИБОРУ

У суботу 27. јануара мариборска парохија свечано је прославила дан св. Саве, првог Архиепископа српског. Прослава је отпочела св. Литургијом, коју су служили мариборски пароси о. Саво Косојевић и о. Милан Јовановић. Литургији је присуствовало око 200 верника, од чега осамдесет малишана. Они су били прави украс богослужења, јер су појали и рецитовали песме у част св. Саве, а затим са свештеницима и преломили славски колач. Породица Тимотић се постарала да дечица добију прикладне поклоне на краји рецитала.
У поподневним сатима, у дворани Унион, одржана је традиционална Светосавска Академија у организацији ЦО Марибор, а у извођењу српских културних друштава  (СКД Марибор и св. Никола), полазника допунске школе српског језика и веронауке при Црквеној опстини Марибор, као и певачка секција Црквене општине. Посебну чар Академији дао је познати глумац г. Небојша Миловановић, члан ЈДП из Београда. Свечано слово у част св. Саве и Вука одржао је о. Милан Јовановић.
Академији су присуствовали и високи гости:
Њена екселенција, госпођа Зорана Влатковић, амбасадорка Републике Србије у Словенији; градоначелник Марибора др. Андреј Фиштравец; маг. Здравко Лукетич, заменик градоначелника; г. Јанез Лесника, генерални викар мариборске надбискупије и о. Горан Шљивић, цељски парох.
Посебно радује и лепа посета. Више од 300 људи је присуствовало овој светковини.
Најлепши догађај Академије било је појање химне св. Сави из грла учесника, али и свих присутних. Овим је на најлепши начин крунисано слављење Бога и његовог угодника Саве Немањића!

ПРОСЛАВА СВ. САВЕ У РАВНАМА

У недељу 28. јануара, осамдесетак верника из Корушке, прославило је празник св. Саве. Евхаристијско сабрање је предводио о. Милан Јовановић.
У току св. Литургије, отац је са кумовима( госпођама Радмилом Степановић из С. Градца и Милком Видић из Преваља) и дечицом пререзао славски колач, а затим су дечица отпојала химну и говорила песме у част св. Саве.
На крају је извршен и избор будућих кумова славе. Те часне улоге прихватио се г. Урош Лукић са својом породицом.
Након тога су куме уприличиле трпезу љубави.