Обавештење

ОБАВЕШТЕЊЕ ПОВОДОМ ПОЧЕТКА ЈАВНИХ БОГОСЛУЖЕЊА У Р. СЛОВЕНИЈИ

У складу са одлукама и препорукама надлежних државних органа, о ублажавању мера за сузбијање ширења епидемије коронавируса (болести Ковид-19), од понедељка, 4. маја 2020. године, у нашем православном храму Светих Кирила и Методија у Марибору, поново ће бити служена сва редовна богослужења уз учешће верника.

Ово учешће је условљено одређеним ограничењима у самом храму:

  1. На богослужењима учешћа могу узети само здрави верници, без симптома респираторне инфекције, кашља или повишене телесне температуре. Саветујемо онима који осећају физичку слабост да се суздрже од литургијских скупова док не буду сигурни у своју дијагнозу. Подузети основне кораке у циљу бриге за сопствено здравље, како нам и препоручују здравствени ауторитети, није само разумно, већ и мудро и обзирно у односу на друге – уистину, то је чин љубави.
  2. Позивамо све вернике који припадају ризичним групама (старије особе, оне са ослабљеним имуним системом или хроничним болестима) да се до даљњег уздрже од доласка у храмове у време богослужења и тако додатно заштите своје здравље.
  3. У храму, као и у сваком другом затвореном јавном простору, обавезна је употреба одговарајуће заштите уста и носа: заштитне маске, шала или мараме.
  4. На улазу у храм постављен је апарат са одговарајућим дезинфекционим средством и сви верници су обавезни да приликом уласка изврше дезинфекцију руку.
  5. У храму су верници обавезни да одржавају међусобно растојање од најмање 1,5 метра. Ово ограничење се не односи на породице или лица која живе у истом домаћинству. Како бисмо олакшали одржавање растојања, на под цркве ће привремено бити постављени одређени маркери. Мера о обавезном растојању мора се поштовати приликом уласка или изласка из цркве, приступања Светој тајни причешћа, исповести, паљењу свећа и др.
  6. Саветујемо верницима да не целивају црквена врата, иконе и крст у храму, него да своје поштовање одају знаком крста и поклоном.
  7. Све Свете тајне, обреди и молитвословља обављаће се у складу са вјековном праксом у Православној цркви, истовремено поштујући препоруке и мере надлежних здравствене струке.

Овим путем захваљујемо свим нашим верницима који стрпљиво и вољно прихватају мере и ограничења у богослужбеном животу Цркве, помажући тако да се заустави ширење епидемије и штитећи старије, болесне и друге ризичне групе, који би се без нашег деловања могли заразити и имати озбиљних здравствених проблема са трагичним последицама.