Митрополит у Корушкој

МИТРОПОЛИТ ЈОВАН ПОСЕТИО РАВНЕ НА КОРУШКОЈ

ravne1velikaпонедељак, 18 новембар 2013 10:00
У суботу 16. новембра 2013. године Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко- љубљански Господин Јован посетио је Равне на Корушкој, центар црквеног живота за све православне у словеначком делу Корушке.
Тренутно на тим просторима живи 800 православаца, који се сваке недеље молитвено сабирају у храму св. Антонија, заједно са својим свештеником о. Миланом Јовановићем, парохом у Марибору.

ravne2velikaПовод за посету Његовог Високопреосвештенства била је храмовна слава св. врачи Козма и Дамјан. Митрополиту су саслуживали: Архијерејски намесник љубљански протојереј- ставрофор Милан Дудуковић, протојереј- ставрофор Иссо Кисидис ( Антиохијска Патријаршија), јереј Саво Косојевић  из Марибора, јереј Горан Шљивић из Новог Места, јереј Далибор Петковић из Ступоваче, јереј Радован Димитрић из Копривнице и ђакон Угљеша Пилингер из Вараждина.
За певницом су појали појци из Марибора заједно са свештеником Миланом Јовановићем и дечицом са Корошке, која похађају веронауку ( ове године их је 20).
Његово Високопреосвештенство се у беседи захвалио Римокатоличкој Цркви и присутном жупнику Беку, на хришћанској љубави и разумевању, јер су нам уступили дивни храм св. Антонија. У наставку је говорио о празницима Врачева и Ђурђицу, а на крају је позвао окупљени народ да чувају веру прађедовску, иако су отишли далеко од својих домова.
По св. Литургији Његово Високопреосвештенство је присуствовао славском ручку, који су припремили верници са својим свештеником.
ravne3velika ravne4velika ravne5velika