Храмовна слава у Корушкој

ХРАМОВНА СЛАВА У КОРУШКОЈ

У суботу 18. новембра, у храму у Равнама, православни верници из словеначке Корушке прославили су своје патроне, св. лекаре Козму и Дамјана. Учешће у литургијском сабрању узело је стотињак верника из словеначког и аустријског дела Корушке, Марибора и Љубљане. Св. Литургију је служио отац Перан Бошковић из Љубљане, уз саслужење о. Радована Димитрића из Копривнице, о. Дарка Петаковића из Постојне и о. Саве Косојевића из Марибора. За певницом су појали госпођа Милада Калезић, глумица мариборског позоришта и о. Милан Јовановић из Марибора.
Прота Перан Бошковић се обратио окупљеним верницима, честитавши им храмовну славу, а затим, кроз примере из св. Јеванђеља, појаснио како славити крсну славу и само име Божије.
Потом се приступило ломљењу крсног колача, који је припремила породица Илије Лукића из Аустрије. Господин Лукић је део колача предао господину Будимку Гашићу из Равних, који је са својом породицом преузео кумство за следећу годину.
Након св. Литургије, у Дому културе у Преваљама, одржан је свечани славски ручак у организацији овдашње заједнице. Ручку је присуствовао и г. Тасич, жупан Преваља. Након ручка одржан је и културни програм, у организацији фолклорне секције Српске православне заједнице у Корушкој и њихових гостију, певачке секције ПКУД Свети Никола из Марибора.