Храмовна слава2016

ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ У МАРИБОРУ

У суботу 28. маја у мариборском храму прослављена је храмовна слава, празник св. Кирила и Методија. Овом приликом је прослављен и свечани јубилеј, 10 година од куповине храма на Тржашкој 13.
Богослужбено славље започело је у петак 27. маја празничним вечерњем, које су служили мариборски пароси,  јереји Саво Косојевић и Милан Јовановић. Овогодишњи гости, хор св. Јован Дамаскин из Новог Сада, обогатили су духовну радост појући на вечерњем  и св. Литургији на дан празника.Светом Архијерејском Литургијом началствовао је Његово Високопреосвештенство Митрополит Порфирије, уз саслужење љубљанског намесника о. Милана Дудуковића, о. Исе Кисидиса из Цеља, о. Венијамина из Загреба, о. Бранислава Тодорића из Крања, о. Радована Димитрића из Копривнице, о. Дејана Мандића из Копра, мариборских пароха, као и ђакона Драгана Радића из Загреба и Угљеше Пилингера из Вараждина.

На крају св. Литургије, на којој се причестио велики број малишана и неколицина одраслих, уследила је Литија ка црквишту, месту на коме ће бити сазидан будући мариборски храм. Митрополит је са кумовима, породицом Калезић из Марибора, као и сабраним свештенством  и народом пререзао славски колач и одржао пригодно слово.Након тога је славље настављено трпезом љубави у свечаној сали ЦО Марибор, на којој су се сабрању прикључили и Надбискуп мариборски Алојз Цвикл и жупан града Марибора др. Андреј Фиштравец. Заједно са Митрополитом Порфиријем одржали су пригодне здравице, захваливши се на лепом гостропимству.
У културном- забавном делу програма, хор св. Јован Дамаскин отпојао је неколико традиционалних српских песама, на велику радост присутних. Чланови српских КУД-ова из Марибора узели су улогу у послужењу присутних на трпези  љубави, а на крају су  шеренилом народних ношњи  улепшали народно коло, којим се и закључило овогодишње сабрање у част св. Кирила и Методија.                                                                                                                                              

[huge_it_gallery id=“84″]