Богослужења, са одлуком владе РС

Богослужења у складу са новом одлуком Владе Р. Словеније

Велики број вас ме је звао или писао интересујући се на који начин ова нова одлука, која сутра ступа на снагу, утиче на наш богослужбени живот. У току викенда ћу вас обавестити званичније, но сада ћу покушати да вам мало растумачим шта нам доноси.
До сада су била забрањена јавна богослужења, укључујући и венчања и крштења. У храму је истовремено могла бити ЈЕДНА особа или породица. То нам је пре свега везивало руке у Равнама.
Садашња одлука нам делимично олакшава организацију минимума верског живота. Дозвољава се јавно богослужење, укључујући и крштење и венчање, али се број присутних верника ограничава квадратуром ( 1 особа или породица на 30 метара квадратних). Ако узмемо неки просек две особе на 30 квадрата, онда је то у случају храма у Марибору неких 20 људи, а у Равнама до 15 људи.
Имајући у обзир да је недељна посета ових недеља у години у Марибору 80-100људи , а у Равнама 30 мораћемо да нађемо начин да одговоримо на потребе својих парохијана, пре свега у Равнама, јер се људи још нису могли причестити.
Претпостављам да ће се 25. и 26. – ог отворити границе између општина, па наглас размишљам да би могли искористити прилику да један од та два дана служимо Литургију и омогућимо људима из околине Марибора и Равних да слободно дођу и причести се. При томе  ћемо свакако морати да водимо рачуна да не пређемо дозвољени број сабраних.
Ово прихватите само као лично размишљање, а ускоро ћемо се обратити са конкретнијим потезима.

Свештеник Милан.