600 godina od prve pravoslavke u Sloveniji

Vojin Ćetković na proslavi 600 godina od rođenja prve pravoslavke u Sloveniji

Mitropolija zagrebačko-ljubljanska (Mitropolit Porfirije), Crkvena opština u Mariboru i Ambasada Republike Srbije u Sloveniji 26. januara 2019. godine organizuju svečanu Akademiju povodom 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne Crkve i 600 godina od rođenja “prve pravoslavke u Sloveniji” Katarine Kantakuzine Branković.

TV HramKatarina Kantakuzina Branković

Ovaj veliki događaj će se izvoditi u Narodnom pozorištu  „SNG“ u Mariboru. Televizija Slovenije i Radio TV Srbije su pismeno potvrdile prenos ovog događaja, koji bi se izvodio na srpskom jeziku.  
Sama akademija bazira se na istorijatu naše pravoslavne Crkve u Sloveniji sve do današnjih dana, dajući svemu prvenstveno duhovnu dimenziju. Njena istorija počinje 1434. godine, kada se srpska princeza Katarina Kantakuzina Branković( rođ. 1419. godine – jubilej 600 godina od njenog rođenja) udala za Urliha Drugog, poslednjeg celjskog grofa. Sa sobom je dovela oko 200 pravoslavnih porodica i nekoliko sveštenika.
Scenario je poveren gđi Ivani Dimić, uglednoj književnici i dramaturgu iz Beograda, dok će se režijom pozabaviti gđa Svetlana Dramlić iz Maribora. U program Akademije uključeni su umetnici iz Srbije i Slovenije.
„Ovom Akademijom želimo upoznati građane Republike Slovenije sa istorijatom naše Crkve u Sloveniji i time doprineti njenom boljem razumevanju. Takođe se nadamo da će jedan ovakav projekat dati dodatni podstrek za međusobno zbližavanje dva bratska naroda, slovenačkog i srpskog“, rekao je za TV Hram sveštenik Milan Jovanović, ujedno i organizator ovog velikog događaja. “Sam projekat jhe ujedno zahtevan logistički, a i veliki finansijski poduhvati i ovim putem bih želeo da se obratim svim firmama i ljudima dobre volje, u nadi da će nam moći pomoći da istrajemo u ovom, za nas, zaista velikom poduhvatu, a sve u cilju promocije duhovnih vrednosti i srpske tradicije, a svakako predstavljanja Srbije i srba u što boljem svetlu. Na Akademiju su pozvane visoke zvanice kako zemlje domaćina, tako i iz regiona, te Republike Srbije i Republike Srpske, kao i predstavnici političke, diplomatske, verske i kulturne elite Republike Slovenije.” 

 

 

Moleban

MOLEBAN ZA POČETAK ŠKOLSKE GODINE U MARIBORU I RAVNAMA

U nedelju petnaestu po Duhovima, kada naša Crkva slavi praznik Sabor Srba svetitelja, u hramovima u Ravnama i Mariboru održan je Moleban za početak školske godine. Svetu Liturgiju i Moleban su služili mariborski parosi o. Savo Kosojević i o. Milan Jovanović. Okupljeni mališani, njih oko 60, pristupili su sv. čaši.
O. Milan Jovanović, besedeći u mariborskom hramu sv. Ćirila i Metodija, istakao je značaj verske nastave za duhovni razvoj dece, posebno ukazujući na živo učešće dece u sv. Liturgiji. Nakon sv. Liturgije održan je roditeljski sastanak povodom početka škole srpskog jezika i veronauke.

Unutrašnje uređenje hrama

Poštovani parohijani,

u želji da ulepšamo naš hram i da ga takvog ostavimo svojim potomcima na staranje, odlučili smo da otpočnemo njegovo unutrašnje uređenje. Umesto prvobitnog plana sa novim tepisima, namislili smo da pod hrama ulepšamo adekvatnim pločicama ili finim kamenom.
Ovo bi bilo trajno rešenje.
Ovom prilikom apelujemo na sve naše parohijane, kao i na druge donatore, da zajedničkim snagama ulepšamo naš hram sv. Ćirila i Metodija.
Pored novčanih priloge apelujemo i na majstore( pre svega keramičare) da svojim radom potpomognu završetak planiranog.
Prilozi se mogu uplatiti i na žiro račun naše Crkvene opštine:

SRBSKA PRAVOSLAVNA CERKVENA OBČINA V MARIBORU
TRŽAŠKA CESTA 13, 2000 Maribor
NLB- ŠT.RAČUNA- IBAN: SI56 0228 0025 5392 198
SWIFT KODA: LJBASI2X
DAVČNA ŠT: 20881959

Za sve informacije možete se obratiti na sveštenike:
o. Savo ( 031/774-394 )
o. Milan ( 051/312-951)

Završetak školske godine u Mariboru

ZAVRŠETAK ŠKOLSKE GODINE U MARIBORU

U nedelju treću po Duhovima, u hramu sv. Ćirila i Metodija u Mariboru, liturgijskim sabranjem je krunisana uspešna školska godina za polaznike škole veronauke i srpskog jezika pri CO Maribor. Ove godine je 32- oje mališana pohađalo nastavu.
U toku školske godine mališani su uzeli učešće u Svetosavskoj Akademiji i recitalu, a više puta su aktivno učestvovali i na sv. Liturgijama. U posebnom sećanju ostaće im druženje sa mališanima iz Ljubljane, polaznicima škole verske nastave, koji su nam najpre bili gosti, a potom i domaćini.
U toku sv. Liturgije, koju je služio paroh i veroučitelj mariborski o. Milan Jovanović, mališani su se pričestili, a zatim i primili pohvalnice CO Maribor. U pozdravnom govoru o. Milan se zahvalio mališanima u ime mariborskih paroha i učiteljice Jelene Jovanović, a zatim ih poučio o značaju verske nastave za duhovni razvoj čoveka.
Nakon sv. Liturgije, mališani i okupljeni vernici družili su se u sali CO Maribor uz posluženje koje su pripremili roditelji mališana.