600 година од прве православке у Словенији

Војин Ћетковић на прослави 600 година од рођења прве православке у Словенији

Митрополија загребачко-љубљанска (Митрополит Порфирије), Црквена општина у Марибору и Амбасада Републике Србије у Словенији 26. јануара 2019. године организују свечану Академију поводом 800 година самосталности Српске православне Цркве и 600 година од рођења „прве православке у Словенији“ Катарине Кантакузине Бранковић.

ТВ ХрамКатарина Кантакузина Бранковић

Овај велики догађај ће се изводити у Народном позоришту  „СНГ“ у Марибору. Телевизија Словеније и Радио ТВ Србије су писмено потврдиле пренос овог догађаја, који би се изводио на српском језику.  
Сама академија базира се на историјату наше православне Цркве у Словенији све до данашњих дана, дајући свему првенствено духовну димензију. Њена историја почиње 1434. године, када се српска принцеза Катарина Кантакузина Бранковић( рођ. 1419. године – јубилеј 600 година од њеног рођења) удала за Урлиха Другог, последњег цељског грофа. Са собом је довела око 200 православних породица и неколико свештеника.
Сценарио је поверен гђи Ивани Димић, угледној књижевници и драматургу из Београда, док ће се режијом позабавити гђа Светлана Драмлић из Марибора. У програм Академије укључени су уметници из Србије и Словеније.
„Овом Академијом желимо упознати грађане Републике Словеније са историјатом наше Цркве у Словенији и тиме допринети њеном бољем разумевању. Такође се надамо да ће један овакав пројекат дати додатни подстрек за међусобно зближавање два братска народа, словеначког и српског“, рекао је за ТВ Храм свештеник Милан Јовановић, уједно и организатор овог великог догађаја. „Сам пројекат јхе уједно захтеван логистички, а и велики финансијски подухвати и овим путем бих желео да се обратим свим фирмама и људима добре воље, у нади да ће нам моћи помоћи да истрајемо у овом, за нас, заиста великом подухвату, а све у циљу промоције духовних вредности и српске традиције, а свакако представљања Србије и срба у што бољем светлу. На Aкадемију су позване високе званице како земље домаћина, тако и из региона, те Републике Србије и Републике Српске, као и представници политичке, дипломатске, верске и културне елите Републике Словеније.“