Proslava Svetog Save

PROSLAVA SV. SAVE U MARIBORU

U subotu 27. januara mariborska parohija svečano je proslavila dan sv. Save, prvog Arhiepiskopa srpskog. Proslava je otpočela sv. Liturgijom, koju su služili mariborski parosi o. Savo Kosojević i o. Milan Jovanović. Liturgiji je prisustvovalo oko 200 vernika, od čega osamdeset mališana. Oni su bili pravi ukras bogosluženja, jer su pojali i recitovali pesme u čast sv. Save, a zatim sa sveštenicima i prelomili slavski kolač. Porodica Timotić se postarala da dečica dobiju prikladne poklone na kraji recitala.
U popodnevnim satima, u dvorani Union, održana je tradicionalna Svetosavska Akademija u organizaciji CO Maribor, a u izvođenju srpskih kulturnih društava  (SKD Maribor i sv. Nikola), polaznika dopunske škole srpskog jezika i veronauke pri Crkvenoj opstini Maribor, kao i pevačka sekcija Crkvene opštine. Posebnu čar Akademiji dao je poznati glumac g. Nebojša Milovanović, član JDP iz Beograda. Svečano slovo u čast sv. Save i Vuka održao je o. Milan Jovanović.
Akademiji su prisustvovali i visoki gosti:
Njena ekselencija, gospođa Zorana Vlatković, ambasadorka Republike Srbije u Sloveniji; gradonačelnik Maribora dr. Andrej Fištravec; mag. Zdravko Luketič, zamenik gradonačelnika; g. Janez Lesnika, generalni vikar mariborske nadbiskupije i o. Goran Šljivić, celjski paroh.
Posebno raduje i lepa poseta. Više od 300 ljudi je prisustvovalo ovoj svetkovini.
Najlepši događaj Akademije bilo je pojanje himne sv. Savi iz grla učesnika, ali i svih prisutnih. Ovim je na najlepši način krunisano slavljenje Boga i njegovog ugodnika Save Nemanjića!

PROSLAVA SV. SAVE U RAVNAMA

U nedelju 28. januara, osamdesetak vernika iz Koruške, proslavilo je praznik sv. Save. Evharistijsko sabranje je predvodio o. Milan Jovanović.
U toku sv. Liturgije, otac je sa kumovima( gospođama Radmilom Stepanović iz S. Gradca i Milkom Vidić iz Prevalja) i dečicom prerezao slavski kolač, a zatim su dečica otpojala himnu i govorila pesme u čast sv. Save.
Na kraju je izvršen i izbor budućih kumova slave. Te časne uloge prihvatio se g. Uroš Lukić sa svojom porodicom.
Nakon toga su kume upriličile trpezu ljubavi.