Poseta manastiru Ostrog

POKLONICI IZ ŠTAJERSKE I KORUŠKE NA POKLONJENJU  MANASTIRU OSTROG

U periodu od  9- 11. juna tekuće godine grupa poklonika iz Koruške i Štejerske, predvođena ocem Milanom Jovanovićem iz Maribora, pohodila je man. Tvrdoš, hercegovačku Gračanicu, man. Ždrebaonik i man. Ostrog.
U subotu 10. juna,  u ranim jutarnjim satima, poklonici su uzeli učešće u liturgijskom sabranju u drevnom manastiru Tvrdoš, gde se veliki broj njih i pričestio. Po Liturgiji, umirovljeni episkop zahumsko- hercegovački,  Gospodin Atanasije( Jevtić), pozdravio je okupljene poklonike iz Maribora, Koprivnice, Kutine i Vel. Poganca, govoreći im o istorijatu man. Tvrdoš.
Nakon Tvrdoša, putovanje je nastavljeno posetom hercegovačkoj Gračanici. Tamo je poklonike pozdravio i ugostio o. Dragiša Tomić, starešina hrama, sa svojim parohijanima. Uz telesno okrepljenje u hramovnoj gostoprimnici, o. Dragiša je verni narod počastio divnom poukom o hrišćanskim vrednostima. Po očevoj besedi, o. Milan je u ime grupe  zablagodario domaćinima na telesnom i duhovnom okrepljenju, kao izrazu autentične hrišćanske ljubavi.
U manastiru Ždrebaoniku poklonici su imali priliku da se pomole nad moštima sv. Arsenija Sremca, učenika i naslednika sv. Save na tronu srpskih Arhiepiskopa. Divno sestrinstvo i mati Justina,  igumanija manastira, postarali su se da dočekaju poklonike prigodnim posluženjem.
U večernjim satima poklonici su stigli na svoje krajnje odredište- manastir Ostrog. Ni veliko nevreme ( kiša i grad) nisu narušili duhovnu radost, koja je obuzela sve poklonike usled blizine moštima sv. Vasilija Ostroškog. Ova radost je zapečaćena sv. pričešćem na svečanoj Liturgiji, koja se služila u gornjem i donjem manastiru.

05
04
03
02
01
06
07
08
09
10