Hramova slava u Koruškoj

HRAMOVNA SLAVA U KORUŠKOJ

U subotu 18. novembra, u hramu u Ravnama, pravoslavni vernici iz slovenačke Koruške proslavili su svoje patrone, sv. lekare Kozmu i Damjana. Učešće u liturgijskom sabranju uzelo je stotinjak vernika iz slovenačkog i austrijskog dela Koruške, Maribora i Ljubljane. Sv. Liturgiju je služio otac Peran Bošković iz Ljubljane, uz sasluženje o. Radovana Dimitrića iz Koprivnice, o. Darka Petakovića iz Postojne i o. Save Kosojevića iz Maribora. Za pevnicom su pojali gospođa Milada Kalezić, glumica mariborskog pozorišta i o. Milan Jovanović iz Maribora.
Prota Peran Bošković se obratio okupljenim vernicima, čestitavši im hramovnu slavu, a zatim, kroz primere iz sv. Jevanđelja, pojasnio kako slaviti krsnu slavu i samo ime Božije.
Potom se pristupilo lomljenju krsnog kolača, koji je pripremila porodica Ilije Lukića iz Austrije. Gospodin Lukić je deo kolača predao gospodinu Budimku Gašiću iz Ravnih, koji je sa svojom porodicom preuzeo kumstvo za sledeću godinu.
Nakon sv. Liturgije, u Domu kulture u Prevaljama, održan je svečani slavski ručak u organizaciji ovdašnje zajednice. Ručku je prisustvovao i g. Tasič, župan Prevalja. Nakon ručka održan je i kulturni program, u organizaciji folklorne sekcije Srpske pravoslavne zajednice u Koruškoj i njihovih gostiju, pevačke sekcije PKUD Sveti Nikola iz Maribora.