Sabor učenika

SABOR UČENIKA VERONAUKE U MARIBORU

U nedelju Otaca VII vaseljenskog Sabora, kada se sećamo sv. Otaca, koji se izboriše za poštovanje sv. ikona, u hramu sv. Ćirila i Metodija u Mariboru održan je Sabor učenika veronauke ljubljanske i mariborske parohije.
Ovaj Sabor, koji je otpočeo sv. Liturgijom, okupio je 60-ak mališana, koji su zajedno pristupili sv. Čaši.  Evharistijsko sabranje je predvodio o. Rade Despotović, ljubljanski paroh i veroučitelj, uz sasluženje mariborskih otaca Save Kosojevića i Milana Jovanovića. Otac Rade je i održao prigodnu besedu, tumačeći sv.Jevanđelje.
U ime mariborskog bratstva, o. Milan je pozdravio goste iz Ljubljane, zaželevši da ovakvi skupovi budu intezivniji. Takođe, pozvao je i druge roditelje da svoju dečicu uključe u dopunsku školu veronauke i srpskog jezika.
Nakon sv. Liturgije,  CO Maribor, uz pomoć roditelja, čija dečica pohađaju dopunsku školu u Mariboru, pripremila je posluženje za sve prisutne. Pošto su se okrepili, mališani su imali priliku i da nauče nešto novo. Najpre su veroučitelji, o. Rade i o. Milan, dečicu naučili prigodnu duhovnu pesmu, a nakon toga je protinica Orijana Livopoljac sa najmlađima održala kratku biblijsku radionicu.
Nakon radnog dela usledilo je i druženje u sali CO Maribor.  

Veronauka

VERONAUKA I ŠKOLA SRPSKOG JEZIKA U MARIBORU

U subotu 16. septembra otpočeli su časovi veronauke i škola srpskog jezika u Mariboru. Prvom času je prisustvovalo 20 mališana, uzrasta od 5-12 godina. Planirano je da se časovi održavaju subotom od 17-18h u novoobnovljenoj učionici CO Maribor. Nastavu veronauke će izvoditi o. Milan Jovanović, a nastavu srpskog jezika učiteljica Jelena Jovanović. 

     
     

 

Poseta manastiru Ostrog

POKLONICI IZ ŠTAJERSKE I KORUŠKE NA POKLONJENJU  MANASTIRU OSTROG

U periodu od  9- 11. juna tekuće godine grupa poklonika iz Koruške i Štejerske, predvođena ocem Milanom Jovanovićem iz Maribora, pohodila je man. Tvrdoš, hercegovačku Gračanicu, man. Ždrebaonik i man. Ostrog.
U subotu 10. juna,  u ranim jutarnjim satima, poklonici su uzeli učešće u liturgijskom sabranju u drevnom manastiru Tvrdoš, gde se veliki broj njih i pričestio. Po Liturgiji, umirovljeni episkop zahumsko- hercegovački,  Gospodin Atanasije( Jevtić), pozdravio je okupljene poklonike iz Maribora, Koprivnice, Kutine i Vel. Poganca, govoreći im o istorijatu man. Tvrdoš.
Nakon Tvrdoša, putovanje je nastavljeno posetom hercegovačkoj Gračanici. Tamo je poklonike pozdravio i ugostio o. Dragiša Tomić, starešina hrama, sa svojim parohijanima. Uz telesno okrepljenje u hramovnoj gostoprimnici, o. Dragiša je verni narod počastio divnom poukom o hrišćanskim vrednostima. Po očevoj besedi, o. Milan je u ime grupe  zablagodario domaćinima na telesnom i duhovnom okrepljenju, kao izrazu autentične hrišćanske ljubavi.
U manastiru Ždrebaoniku poklonici su imali priliku da se pomole nad moštima sv. Arsenija Sremca, učenika i naslednika sv. Save na tronu srpskih Arhiepiskopa. Divno sestrinstvo i mati Justina,  igumanija manastira, postarali su se da dočekaju poklonike prigodnim posluženjem.
U večernjim satima poklonici su stigli na svoje krajnje odredište- manastir Ostrog. Ni veliko nevreme ( kiša i grad) nisu narušili duhovnu radost, koja je obuzela sve poklonike usled blizine moštima sv. Vasilija Ostroškog. Ova radost je zapečaćena sv. pričešćem na svečanoj Liturgiji, koja se služila u gornjem i donjem manastiru.

05
04
03
02
01
06
07
08
09
10

Veronauka za odrasle u Mariboru

                         VERONAUKA ZA ODRASLE U MARIBORU

U navečerje velikog hrišćanskog praznika- Duhova, u mariborskom hramu, održana je veronauka za odrasle. O. Milan Jovanović, mariborski paroh, govorio je o sv. Liturgiji. Ovaj put se posebno osvrnuo na Liturgiju reči, prvi deo Liturgije, tumačeći njene bitne delove i naglašavajući njihov razvoj kroz istoriju Crkve. Nakon uvodnog predavanja usledila su pitanja prisutnih i plodna diskusija.Na kraju je o. Milan najavio školu crkvenog pojanja, koja će otpočeti sa radom u septembru.

Hramova slava

HRAMOVNA SLAVA U MARIBORU

Mariborska pravoslavna zajednica proslavila je svoje zaštitnike, sv. braću Ćirila i Metodija. Liturgijska proslava je otpočela u sredu 24. maja sv. Liturgijom, koju je služio otac Radovan Dimitrić iz Koprivnice, uz sasluženje mariborskih paroha o. Save i o. Milana.
Nakon toga, u subotu 27. maja je održana centralna proslava. Sv. Liturgiju su služili: prota Milad Duduković, Arhijerejski namesnik ljubljanski, prota Peran Bošković iz Ljubljane, otac Branislav Todorić iz Kranja, domaćin- otac Savo Kosojević, kao i đakon Uglješa Pilinger iz Varaždina. Za pevnicom su pojali mariborski pojci i otac Milan Jovanović, paroh mariborski.
Stotinjak vernika uzelo je učešća u ovom Liturgijskom sabranju, od čega se veći broj i pričestio. Nakon trikratnog ophoda, prota Milan Duduković je verujući narod poučio o svetlom primeru svete braće.
Porodica Kalezić iz Maribora priredila je svečani ručak za sve prisutne, kojem su prisustvovali i mariborski nadbiskup, monsinjor Alojz Cvikl i gospodin  Andrej Fištravec, gradonačelnik grada Maribora.
U toku svečanog ručka, otac Milan Jovanović je pozdravio prisutne goste i tom prilikom polaznicima škole veronauke i srpskog jezika u Mariboru uručio pohvalnice. Ove godine školu je pohađalo 20 mališana. Na kraju se predstavila i pevačka sekcija SKD sv. Nikola iz Maribora.

01
04
03
05
02
06
09
00
07
08
10
11
12
15
13
14
16

 

 

 

Veronauka za odrasle u Mariboru

VERONAUKA ZA ODRASLE U MARIBORU

U sklopu ciklusa predavanja VERONAUKA ZA ODRASLE, koja je u duhu postkatihumenske katiheze, o. Milan Jovanović je održao predavanje sa temom SV. LITURGIJA- ČIN PROSKOMIDIJE! Na pređašnjem predavanju otac Milan je govorio o sv. Liturgiji uopšte, a ovoga puta osvernuo se posebno na čin Proskomidije. Nakon što je i praktično prikazao sam čin, objasnivši simvoliku svakog segmenta, otac je posebno istakao potrebu da vernici pri dolasku na sv. Liturgiju sa sobom donose i čitulje živih i pokojnih srodnika, potkrepivši njihov smisao onom liturgijskom prozbom- Omij Gospode svetom krvlju Tvojom grehe svih ovde pomenutih! Nakon uvodnog predavanja usledila je plodna diskusija.