Završetak školske godine u Mariboru

ZAVRŠETAK ŠKOLSKE GODINE U MARIBORU

U nedelju treću po Duhovima, u hramu sv. Ćirila i Metodija u Mariboru, liturgijskim sabranjem je krunisana uspešna školska godina za polaznike škole veronauke i srpskog jezika pri CO Maribor. Ove godine je 32- oje mališana pohađalo nastavu.
U toku školske godine mališani su uzeli učešće u Svetosavskoj Akademiji i recitalu, a više puta su aktivno učestvovali i na sv. Liturgijama. U posebnom sećanju ostaće im druženje sa mališanima iz Ljubljane, polaznicima škole verske nastave, koji su nam najpre bili gosti, a potom i domaćini.
U toku sv. Liturgije, koju je služio paroh i veroučitelj mariborski o. Milan Jovanović, mališani su se pričestili, a zatim i primili pohvalnice CO Maribor. U pozdravnom govoru o. Milan se zahvalio mališanima u ime mariborskih paroha i učiteljice Jelene Jovanović, a zatim ih poučio o značaju verske nastave za duhovni razvoj čoveka.
Nakon sv. Liturgije, mališani i okupljeni vernici družili su se u sali CO Maribor uz posluženje koje su pripremili roditelji mališana.

Hramovna slava u Mariboru

HRAMOVNA SLAVA U MARIBORU

U četvrtak 24. maja parohija mariborska proslavila je svoje zaštitnike, sv. ravnoapostolne Ćirila i Metodija. Evharistijskim sabranjem je načalstvovao o. Aleksandar Obradović, Arhijerejski namesnik ljubljanski. Sasluživali su: o. Branislav Todorić iz Kranja, o. Dalibor Petković iz Kutine, o. Radovan Dimitrić iz Koprivnice, kao i parosi domaćini o. Savo Kosojević i o. Milan Jovanović. O. Aleksandar je održao prigodnu besedu, govoreći o podvigu sv. braće.
Nakon lomljenja slavskog kolača i slavske litije, verni narod i služašči sveštenici okrepili su se na trpezi ljubavi, koja je bila dar ljubavi porodice Kalezić, dugogodišnjih kumova slave.

 

 

Susret polaznika veronauke

Susret polaznika veronauke iz Ljubljane i Maribora

U nedelju Mironosica, drugu nedelju od Vaskrsenja Hristovog, Crkvena opština Ljubljana bila je domaćin drugog susreta polaznika veronauke iz Ljubljane i Maribora. Sabor je otpočeo sv. Liturgijom u hramu sv. Ćirila i Metodija u Ljubljani, koju su služili: protojerej- stavrofor Peran Bošković iz Ljubljane, jerej Milan Jovanović iz Maribora, kao i hramovni đakon Mitar Tanasić. O. Milan se i obratio sabranju poučivši ih o značaju Vaskrsenja Hristovog za celokupni rod ljudski. Naglasio je da veru u vaskrsenje moramo svakodnevno potvrđivati svojim životom, kroz odnos do Boga i bližnjeg. Nakon toga je i prota Peran pozdravio goste iz Maribora, poželevši im toplu dobrodošlicu, kao i izraživši želju da se ovakvi susreti učestale.
Mališani su jednodušno otpojali pričasten Istočniče živonosni i govorili molitvu Oče naš.
Nakon sv. Liturgije, druženje je nastavljeno u prostoru parohijskog doma, gde su domaćini priredili trpezu ljubavi i podelili prigodne darove svojim gostima. Druženje je zaključeno obilaskom grada na Ljubljanici.

   

 

     
     

Vaskrs u SPCOM

VASKRS U CRKVENOJ OPŠTINI MARIBORSKOJ

Najveći hrišćanski praznik, Vaskrsenje Hristovo, svečano je proslavljen u hramovima u Mariboru, Ravnama na Koruškoj i Murskoj Soboti. 
U mariborskom hramu sv. Ćirila i Metodija, Vaskršnje jutrenje i sv. Liturgiju služio je o. Milan Jovanović. Pred prepunim hramom o. Milan je pročitao tredicionalnu poslanicu Njegove Svetosti. Nakon toga, u ime monsinjora  Alojzija Cvikla, nadbiskupa mariborskog, čestitke sveštenstvu i vernom narodu uputio je generalni vikar nadbiskupije. Isto je, na Veliku subotu, učinio i gradonačelnik grada Maribora gospodin Andrej Fištravec.
Veoma svečano je bilo i u hramovima u Murskoj soboti i Ravnama na Koruškoj, gde je služio o. Savo Kosojević.
U popodnevnim satima, gradonačelnik i nadbiskup su bili gosti na svečanom ručku, koji je organizovala Crkvena opština mariborska.

Vrbica u SPCOM

VRBICA U MARIBORU I RAVNAMA NA KORUŠKOJ


Veliki praznik svečanog ulaska Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim svečano je proslavljen u hramovima u Mariboru i Ravnama na Koruškoj. Ovaj praznik se u našoj Crkvi slavi još od 4. veka. Odlikuje ga prelepa folkloristika. Jevanđelisti beleže da je Isus na kapijama grada dočekan sa cvećem i listovima palme koje su mu ljudi bacali pred noge. Shodno tome, i u našim hramovima se osvećuju vrbine grančice, koje se dele prisutnim vernicima kao poseban blagoslov. Ovom prilikom veliki broj dečice klicao je Gospodu, te i danas oni posebno doživljavaju ovaj praznik. Više od stotinu dečice, svih uzrasta, pohodilo je naše hramove u Mariboru i Ravnama. Sveštenici su ih nagradili zvončićima, za šta su oni bili posebno blagodarni.
Proslava je otpočela u subotu, u mariborskom hramu. Svečano večernje bogosluženja služio je o. Savo Kosojević. Dan kasnije, o. Milan Jovanović je služio svečanu Liturgiju u Ravnama. Ovom prilikom je osvetio vrbove grančice i podelio okupljenim vernicima.  Zbog loših vremenskih uslova nije bilo moguće održati svečanu Litiju.