Susret polaznika veronauke

Susret polaznika veronauke iz Ljubljane i Maribora

U nedelju Mironosica, drugu nedelju od Vaskrsenja Hristovog, Crkvena opština Ljubljana bila je domaćin drugog susreta polaznika veronauke iz Ljubljane i Maribora. Sabor je otpočeo sv. Liturgijom u hramu sv. Ćirila i Metodija u Ljubljani, koju su služili: protojerej- stavrofor Peran Bošković iz Ljubljane, jerej Milan Jovanović iz Maribora, kao i hramovni đakon Mitar Tanasić. O. Milan se i obratio sabranju poučivši ih o značaju Vaskrsenja Hristovog za celokupni rod ljudski. Naglasio je da veru u vaskrsenje moramo svakodnevno potvrđivati svojim životom, kroz odnos do Boga i bližnjeg. Nakon toga je i prota Peran pozdravio goste iz Maribora, poželevši im toplu dobrodošlicu, kao i izraživši želju da se ovakvi susreti učestale.
Mališani su jednodušno otpojali pričasten Istočniče živonosni i govorili molitvu Oče naš.
Nakon sv. Liturgije, druženje je nastavljeno u prostoru parohijskog doma, gde su domaćini priredili trpezu ljubavi i podelili prigodne darove svojim gostima. Druženje je zaključeno obilaskom grada na Ljubljanici.

   

 

     
     

Vaskrs u SPCOM

VASKRS U CRKVENOJ OPŠTINI MARIBORSKOJ

Najveći hrišćanski praznik, Vaskrsenje Hristovo, svečano je proslavljen u hramovima u Mariboru, Ravnama na Koruškoj i Murskoj Soboti. 
U mariborskom hramu sv. Ćirila i Metodija, Vaskršnje jutrenje i sv. Liturgiju služio je o. Milan Jovanović. Pred prepunim hramom o. Milan je pročitao tredicionalnu poslanicu Njegove Svetosti. Nakon toga, u ime monsinjora  Alojzija Cvikla, nadbiskupa mariborskog, čestitke sveštenstvu i vernom narodu uputio je generalni vikar nadbiskupije. Isto je, na Veliku subotu, učinio i gradonačelnik grada Maribora gospodin Andrej Fištravec.
Veoma svečano je bilo i u hramovima u Murskoj soboti i Ravnama na Koruškoj, gde je služio o. Savo Kosojević.
U popodnevnim satima, gradonačelnik i nadbiskup su bili gosti na svečanom ručku, koji je organizovala Crkvena opština mariborska.

Vrbica u SPCOM

VRBICA U MARIBORU I RAVNAMA NA KORUŠKOJ


Veliki praznik svečanog ulaska Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim svečano je proslavljen u hramovima u Mariboru i Ravnama na Koruškoj. Ovaj praznik se u našoj Crkvi slavi još od 4. veka. Odlikuje ga prelepa folkloristika. Jevanđelisti beleže da je Isus na kapijama grada dočekan sa cvećem i listovima palme koje su mu ljudi bacali pred noge. Shodno tome, i u našim hramovima se osvećuju vrbine grančice, koje se dele prisutnim vernicima kao poseban blagoslov. Ovom prilikom veliki broj dečice klicao je Gospodu, te i danas oni posebno doživljavaju ovaj praznik. Više od stotinu dečice, svih uzrasta, pohodilo je naše hramove u Mariboru i Ravnama. Sveštenici su ih nagradili zvončićima, za šta su oni bili posebno blagodarni.
Proslava je otpočela u subotu, u mariborskom hramu. Svečano večernje bogosluženja služio je o. Savo Kosojević. Dan kasnije, o. Milan Jovanović je služio svečanu Liturgiju u Ravnama. Ovom prilikom je osvetio vrbove grančice i podelio okupljenim vernicima.  Zbog loših vremenskih uslova nije bilo moguće održati svečanu Litiju.

Lepavina 2018

POKLONIČKO PUTOVANJE MANASTIRU LEPAVINA

U subotu 17. marta, na dan sv. Gerasima jordanskog, 70-ak parohijana mariborske parohije, zajedno sa svojim parosima, pohodilo je najveću svetinju svoje Mitropolije- manastir Lepavinu. Sv.Liturgiju su služili: jeromonah Vasilije, sabrat manastira Lepavina, jerej Radovan Dimitrić iz Koprivnice, kao i jerej Savo Kosojević iz Maribora. Za pevnicom je pojao jerej Milan Jovanović iz Maribora.
Ovom prilikom se pričestilo više od 100 vernika. Nakon sv. Liturgije, o. Vasilije  je čitao molitvu pred ikonom Majke Božije lepavinske. Po molitvi, bratija se postarala da ugosti sve prisutne poklonike u manastirskoj trpezariji.